Aj v našom kreatívnom procese môžete vidieť prepojenie tradícií a moderna, čo je jedna z našich hlavných filozofií.

Vzniku samotných dizajnov predchádza precízna príprava a študovanie ornamentiky z daného regióna, zvyklostí, histórie a módnych trendov, ktoré boli typické pre vybratý región. Úplne na začiatku sme spojili sily s Ivetou Smilekovou, ktorá je majiteľkou predajne Detvianske ľudové umenie. Iveta je vnučkou Veroniky Golianovej, známej vyšívačky a zberateľky krojov, ktorá túto predajňu založila v roku 1968. Od založenia predajne až dodnes sa podarilo šikovným šičkám ušiť, zreparovať a zachovať nespočetné množstvo krojov, ich doplnkov, výšiviek, prestierania na stoly či vankúše.*
Iveta nám, ako pravá odborníčka, pomohla vypracovať rozsiahli etnografický prieskum z rôznych kútov Slovenska a okolitých krajín. Výsledkom je niekoľko desiatok stranová štúdia, ktorá obsahuje pôvodné fotky krojov, detailov ornamentiky, výšiviek, doplnkov, opaskov, čepcov typických pre jednotlivé regióny. Nechýba ani popis módnych trendov a tradícií, aké farby boli typické pre vybraté regióny, aké zdobenie sa používalo pre bežné odevy a naopak, čím sa od nich odlišovali sviatočné kroje.  Zdrojov sme nazbierali neúrekom a aj pre nás bolo zaujímavé zistiť, aké kúsky odevov, či farebné kombinácie boli typické pre jednotlivé miesta. Iba nás to utvrdilo v tom, že naša história a ornamentika je veľmi originálna, svojská a nádherná a chceme prispieť k tomu, aby sa zachovala čo najdlhšie.

Ukážka z nášho etnografického prieskumu

Z tohto prieskumu následne naša dizajnérka Zuzka čerpá nápady a inšpiráciu pre samotné Makove dizajny. Niekedy ju inšpirujú tvary, niekedy samostatné línie a niekedy farebné kombinácie. Potom je to už na jej fantázii ako zhmotniť vybraný dizajn do modernej podoby.  Zuzka je veľmi kreatívna a každý vzor vznikol iným, jedinečným spôsobom.  Jeden veľmi zaujímavý postup, ktorý zvolila bol, že ručne prekreslila vzor uhlíkom a potom ho digitálne upravila do finálnej podoby. Úžasné!
vytvaranie modrotlace

* https://dlu.sk/

Leave a Comment